Wat is de loopfiets?

De loopfiets voor volwassenen geeft mensen met loopklachten meer bewegingsvrijheid en maakt mobiel en fit. Doordat je zit, draagt de fiets het gewicht en dat voelt een stuk lichter tijdens het lopen. Omdat de fiets rolt kom je makkelijker vooruit. Je gebruikt de benen wel, maar ze worden minder belast. De loopfiets ondersteunt u om er weer op uit te kunnen voor een boodschap, wandeling of het uitlaten van de hond. In de praktijk blijkt dat het verstandig is eerst een aantal keer te oefenen met de loopfiets. Naar keuze kan dat  individueel of groepsgewijs, onder deskundige leiding van Lucy Vismans, oefentherapeute Cesar.

Hoe gebruik je de loopfiets?

De loopfiets is zo groot als een ouderwetse step. Het is een fiets zonder trappers. Je zit op het zadel en je gebruikt de benen om en om door de voet van hiel tot teen af te wikkelen en met de bal van de voet naar achteren te duwen. Daardoor rolt de loopfiets naar voren. Het been wordt vervolgens naar voren gezwaaid. Doe dat zo ontspannen mogelijk, dan heeft het been telkens een herstel momentje.De loopfiets is een LOOP hulpmiddel, je rijdt er dus mee op de stoep. Het tempo is zo dat er makkelijk iemand mee kan lopen, tussen de 3 en 6 km per uur. Wel kun je de loopfiets ook gebruiken om het rol-gevoel te ervaren, waardoor het een voor-oefeningen kan zijn om fietsen te leren.

Het handige van de loopfiets is dat je op ooghoogte bent, in tegenstelling tot een rolstoel/scootmobiel. Dat is prettig wanneer je iemand tegenkomt onderweg en langer moet "staan". 

De ervaring leert dat sommige gebruikers van de loopfiets ook weer beter gewoon gaan lopen!

Tips

* Het is aan te raden het loopfiets gebruik geleidelijk aan op te bouwen! Loop niet te hard van stapel. Dagelijks een paar minuten langer. 

* Gebruik zo nodig een fietsbroek, (fiets) handschoenen en stevige schoenen.

* Wanneer het mogelijk is, wissel loopfietsen en gewoon lopen af. Daarbij gebruik je de loopfiets als steun en ontlast je even het zitvlak.

* Vervoer: De tweewieler loopfiets past makkelijk tussen de voor- en achterbank van de auto. De Alinker is inklapbaar.

* De loopfiets mag mee in de winkel, in de trein (zonder extra kosten) en in een museum. Hij kan ook mee in het vliegtuig. Soms wordt de toegang toch ontzegd, het is dan handig  een  invaliden sticker op  de loopfiets te plakken. 

Aanvullende informatie ( o.a. verkoop, verhuur)

Naast verschillende typen tweewieler loopfiets hebben we ook de beschikking over een driewieler loopfiets  (Alinker). Tijdens een individuele- of een groepsles kun je uitproberen welke het beste bij je past.

Verkoop

Nieuwe loopfiets nrg-bike                            € 549,-

Nieuwe loopfiets van Raam of Alinker         prijs op aanvraag

Tweedehands nrg-Bike                                € 425,-

Tweedehands Alinker                                  Te koop bij vierfiets

Invaliden sticker                                             € 6,-   

Wanneer je bij ons koopt vervalt de huurprijs.

Verhuur

Tweewieler loopfiets per week                   € 30,- + € 50,- borg

Tweewieler loopfiets per maand                 € 50,- + € 50,- borg 

Driewieler loopfiets Alinker                          bij  vierfiets

Bij de meeste zorgverzekeraars is voor aanschaf een vergoeding aan te vragen. Dit proces is het proberen waard, maar kost veel tijd. Wij bieden hiervoor zo nodig ondersteuning.

Het banknummer is NL20ABNA0513327304, t.n.v. Maatschap Oefentherapie Cesar Gouda