Waarom de loopfiets?

Wanneer je slecht ter been bent om wat voor reden dan ook kan een loopfiets een uitkomst zijn. De loopfiets kan je letterlijk verder helpen. Loopfietsvolwassenen ondersteunt hierbij professioneel in de vorm van advies en lessen. In de praktijk blijkt dat het soms nodig is goede tips en stimulans te krijgen om de loopfiets daadwerkelijk te gebruiken en hem niet in de schuur te laten staan. Bovendien ben je met de loopfiets actief bezig, in tegenstelling tot een rolstoel of een scootmobiel. Goed voor de conditie en algehele gezondheid!

Wat is de loopfiets?

De loopfiets voor volwassenen geeft mensen met loopklachten meer bewegingsvrijheid en maakt mobiel en fit. Doordat je zit, draagt de fiets het gewicht en dat voelt een stuk lichter tijdens het lopen. Omdat de fiets rolt kom je makkelijker vooruit. Je gebruikt de benen wel, maar ze worden minder belast. De loopfiets ondersteunt je om er weer op uit te kunnen voor een boodschap, wandeling of het uitlaten van de hond. In de praktijk blijkt dat het verstandig is eerst een aantal keer te oefenen met de loopfiets. In eerste instantie kan dat individueel, eventueel later groepsgewijs, onder deskundige leiding van Lucy Vismans, oefentherapeute Cesar. Zie ook hieronder : o.a. verhuur en locatie     

Hoe gebruik je de loopfiets?

De loopfiets voor volwassenen is zo groot als een ouderwetse step. Het is een kleine fiets zonder trappers. Je zit op het zadel en je gebruikt de benen om en om door de voet van hiel tot teen af te wikkelen en met de bal van de voet naar achteren te duwen. Daardoor rolt de loopfiets naar voren. Het been wordt vervolgens naar voren gezwaaid. Doe dat zo ontspannen mogelijk, dan heeft het been telkens een herstel momentje. De loopfiets is een LOOP hulpmiddel, je rijdt er dus mee op de stoep. Het tempo is zo dat er makkelijk iemand mee kan lopen, tussen de 3 en 6 km per uur. Wel kun je de loopfiets ook gebruiken om het rol-gevoel te ervaren, waardoor het een vooroefening kan zijn om fietsen te leren.

Het handige van de loopfiets is dat je op ooghoogte bent, in tegenstelling tot een rolstoel/scootmobiel. Dat is prettig wanneer je iemand tegenkomt onderweg en langer moet "staan". Bovendien ben je zelf actief wat weer bijdraagt aan het verbeteren van de conditie en algehele gezondheidswinst!

De ervaring leert dat sommige gebruikers van de loopfiets ook weer beter gewoon gaan lopen!

Tips

* Het is aan te raden het loopfiets gebruik geleidelijk aan op te bouwen! Loop niet te hard van stapel. Dagelijks een paar minuten langer. 

* Het is belangrijk dat de loopfiets goed is afgesteld op jouw lichaam. Als je erop zit zijn de knieën lichtgebogen en mag je niet teveel op je polsen en schouders steunen.

* Gebruik zo nodig een fietsbroek, (fiets) handschoenen en stevige schoenen.

* Wanneer het mogelijk is, wissel loopfietsen en gewoon lopen af. Daarbij gebruik je de loopfiets als steun en ontlast je even het zitvlak.

* Vervoer: de tweewieler loopfiets past makkelijk tussen de voor- en achterbank van de auto. De vanRaam en De Alinker zijn inklapbaar.

* De loopfiets mag mee in de winkel, in de trein (zonder extra kosten) en in een museum. Hij kan ook mee in het vliegtuig, neem daarvoor contact op met de vliegmaatschappij. Soms wordt de toegang toch ontzegd, het is dan handig een invalide sticker op de loopfiets te plakken (vraag aan via contactformulier) kosten € 6,-. Er zijn 2 soorten, zie onder. 

* Wanneer je in de trein aangesproken wordt over de loopfiets, laat dan deze link zien: Hulpmiddelen mee in de trein | Reisinformatie | NS

 

Aanvullende informatie (o.a. verhuur, locatie)

Naast verschillende typen tweewieler loopfiets hebben we ook de beschikking over een driewieler loopfiets (Alinker). Tijdens een individuele les kun je uitproberen welke het beste bij je past.

Verhuur

Tweewieler loopfiets per week                   € 30,- + € 50,- borg

Tweewieler loopfiets per maand                 € 50,- + € 50,- borg 

Driewieler loopfiets Alinker                         € 77,- per week of € 15,50 per

                                                                         dag + € 100,- borg                                                                              

Verkoop(advies)

Wij verkopen zelf geen loopfietsen.

Wel geven we advies wat hierin handig is. 

Ook kunnen we bemiddelen als ons bekend is dat iemand zijn of haar loopfiets wil verkopen. Momenteel zijn er geen loopfietsen bekend.

 

Nieuwprijzen:

Nieuwe loopfiets: via  nrg-bike ( https://nrgbike.nl/)   ( € 699,-)

Nieuwe loopfiets: via van Raam ( https://www.vanraam.com/nl-nl/advies-inspiratie/nieuws/7-tips-voor-het-kopen-van-een-loopfiets-voor-volwassenen )( € 679,-)

Nieuwe  driewieler loopfiets: via  Alinker (http://thealinker.nlof Vierfiets (https://vierfiets.nl ( € 2380,-)

Tweedehands Alinker: Te koop bij Vierfiets (https://vierfiets.nl)

 

Sticker (https://www.loopfietsvolwassenen.nl/downloads/sticker.png)  "medisch hulpmiddel"  € 6,-  (diameter 9,5 cm).

Invalide sticker  "gewoon"   € 6,-  ( diameter 5 cm) 

Bestellen: vul de contactpagina (https://www.loopfietsvolwassenen.nl/contact) in.

Overigens is het jammer dat een sticker nodig is. Via de link (https://www.anwb.nl/experts/juridisch/43/wetgeving-loopfiets) kunt u een artikel van de ANWB laten zien aan mensen wanneer u stuit op onbegrip. (Print het zonodig uit). 

 

Bij de meeste zorgverzekeraars is voor aanschaf van de tweewielers een vergoeding aan te vragen (de Alinker wordt niet vergoed). Deze komt uit de basisverzekering. Dit proces is het proberen waard, maar kost veel tijd. Wij bieden hiervoor zo nodig advies en een motivatiebrief ter ondersteuning.

Klik hier voor de locatie

Banknummer: NL94 INGB 0000 1981 48 t.n.v. L.M.Vismans te Woerden

K.v.K. nummer: 76804550 

AGB code07062339